De drie die ik het belangrijkst vindt aan een televisie zijn:

Beeldhelderheid en scherpte.

Als je ooit een High Definition-televisie hebt bekeken, zelfs op de vloer van een showroom, dan weet je waar dit naar verwijst. Het kijken naar een programma dat op deze manier wordt uitgezonden is als niets anders. Je ziet elk grassprietje in de wind bewegen als je naar je favoriete voetbalteam kijkt. Zo duidelijk is het. Bovendien is uw ontvangst van een hoogwaardige digitale broascast ook vrij van de ruis die oudere analoge systemen altijd al plaagden.

Digitaal geluid.

Het geluidsgedeelte van de nieuwe digitale uitzending is ook sterk verbeterd ten opzichte van de vorige versie. Het digitale geluid is veel helderder dan zijn analoge tegenhanger. Veel nieuwe televisies zullen Dolby Digital 5.1 surround sound bieden. 5.1 betekent dat u vijf luidsprekers krijgt, links/rechts vóór spreekt, links/rechts achterste luidsprekers en een middenluidspreker. De .1 verwijst naar de subwoofer. Door deze luidsprekers te rangschikken zoals geadviseerd wordt, komt er geluid uit alle hoeken van de luisteraar. Het kijken naar een film met 5.1 is een ervaring die lijkt op het in de bioscoop zijn. Dat brengt me bij het volgende voordeel.

Breder scherm.

We hebben het hier niet alleen over de fysieke grootte. HDTV gebruikt een 16:9 beeldverhouding vergeleken met de 4:3 verhouding die in oudere televisies wordt gebruikt. Wat betekent dat? Wanneer programma’s en vooral films worden getoond door middel van een 4:3 beeldverhouding is er niet genoeg ruimte voor het hele beeld op het scherm. Dit betekent dat de zijkanten van het frame worden afgesneden en permanent worden verborgen voor de kijker. Als u het 4:3 frame naast het 16:9 frame zet, ziet u direct wat u mist. Het kijken naar een film in 4:3 voelt alsof je door een rietje kijkt als je het verschil hebt gezien. Als je veel films kijkt dan ben je het zelf verplicht om het verschil te zien. Er is zoveel dat je gedwongen bent om te missen!

Naast deze grote voordelen geniet u ook van enkele kleinere voordelen van het upgraden naar een HDTV. Zo is er bijvoorbeeld een bredere kijkhoek mogelijk, wat betekent dat je het beeld duidelijk vanuit een grotere hoek kunt zien dan bij oudere televisies het geval is. Dit biedt meer flexibiliteit bij het inrichten van uw kamer en de zitmogelijkheden. Dit is vooral belangrijk als u bijvoorbeeld een filmavond organiseert en u meerdere gasten vermaakt.